Kompressionskläder

En trend som har blivit allt hetare det är detta med kompressionskläder. Det är plagg som fungerar för både den som idrottar på elitnivå så väl om den som motionerar på vanligt vis. Det finns många fördelar med kompressionskläder. Bland annat ger de en positiv effekt på musklerna och återhämtningen. Att kompression är bra, det är något som man vetat om i över 100 år. Under 2002 kom ett företag i Australien att lansera kompressionstights och det gjorde att fenomenet fick ett uppsving. Sedan dess har det bara fortsatt att utvecklas. Det finns flera olika klädföretag som idag erbjuder kompressionskläder.  Det finns flera olika sorters kompressionsplagg. Om man jämför vanliga tröjor eller träningstights mot kompressionskläderna så är det sistnämnda stramare och man får en känsla av att det ger ett tryck mot kroppen. Man kan med en graderad kompression få en ökad blodcirkulation och musklerna får snabbare tillförsel av syre.

Ger dig bättre prestationsförmåga

Det har gjorts forskning på kompression. Det ska ge en förbättrad prestationsförmåga. Dessutom ska det även ge mindre svullnader samt mindre stelhet i muskulaturen. Kompression kan även ge en lägre puls under aktivitet samt att det förbättrar återhämtningsförmågan. Blodcirkulationen ökar väsentligt när man bär kompressionskläder. Kläder med kompression gör att muskeln är fixerad under träningen. Det minskar muskeltröttheten. En del atleter väljer även att sova i sina kompressionskläder. Kompressionskläder passar alla, oavsett om du är elitidrottare eller motionär.

Vanliga kompressionskläder:

  • Arm- och benvärmare
  • T-shirts i funktionsform
  • Funktionsstrumpor
  • Funktionsstoppar
  • Funktionströjor
  • Korta tights
  • Träningstights

Det är så klart inte ett måste att ha alla plagg med kompression. Men det är inte fel att börja med ett eller två, för att känna av om det är något som passar dig. Du kan som sagt idrotta på elitnivå så väl som att du kan vara vardags motionär. Alla har nytta av kläder med kompression.